MET Myofsciaal Equine Therapist
Doel van de behandeling is de spanning in spieren en bindweefsel te verminderen , waardoor er meer bewegingsvrijheid en souplesse ontstaat . Het bewegen gaat makkelijker en je paard wordt daar mentaal ook vrolijker van .
Voor welke paarden is M.E.T geschikt ?
Een myofasciale behandeling is altijd een goed idee .
- Preventief , om je paard soepel te houden.
- Paarden die veel spanning vertonen
- Paarden die niet lekker in hun vel zitten
- Paarden die minder presteren
- Paarden die “kort “ lopen
- Verzet tijdens training
- Strakke spieren
- Pijnlijke rug
- Singelnijd
- Moeite met stelling en buiging
- Onbalans
- Scheefheden
- Moeite met verruimingen of verzamelen
- Problemen met zijgangen
- Lastig aanspringen in galop
- Taktfouten en lichte onregelmatigheden
- Instabiele aanleuning
- Bij het herstellen of revalideren na een blessure
Waarom zijn de spieren en fascia zo belangrijk voor een paard ?
Oorzaken die kunnen zorgen voor spier en fascia problemen zijn oa: trauma , onvoldoende warming-up of cooling-down, verrekking , niet passende voeding, niet passend harnachement , onbalans van ruiter/paard .
Hoe ziet een M.E.T behandeling er uit ?
M.E.T , Myofascial Equine Therapie is een niet invasieve dry needling techniek ontwikkeld door Andrea Schaginger . Ik werk met een “Tool” in plaats van met naalden . Deze tool is een massagehulpmiddel om diepliggende triggerpoints en bindweefselverhardingen te behandelen . Waardoor er een ruimere en soepelere beweging ontstaat .
Triggerpoints , verklevingen , spierspanningen en blokkades in de fascia worden gelokaliseerd door middel van bewegingsanalyses en palpaties .
De blokkades in spier(myo) of bindweefsel(fascia) worden behandeld .
Spieren en fascia staan met elkaar in verbinding . Ik gebruik dan ook de spierketens en fascialijnen die door het hele lichaam aanwezig zijn . Zo wordt het hele paard behandeld en niet alleen een gedeelte .
Aanvullend maak ik gebruik van taping , massage , stretching , of ik geef aanvullende oefeningen mee . Alles om de bewegingsvrijheid zo optimaal mogelijk te houden .
Indien mogelijk sluit ik af met een korte Lymfedrainage , zodat de afvoer van afvalstoffen goed verloopt .
Goed om te weten
- Het is van belang dat het paard droog en schoon is .
- Door de wasstraat is niet nodig 😉
- Modder, zand , en mestvrij volstaat .
Na de behandeling dient het paard 10 min aan de hand gestapt te worden . Dit bevorderd de afvoer van vrijgekomen afvalstoffen die zijn ontstaan na het behandelen van de spieren en fascia .
Sommige paarden hebben een reactie op de tool , dan ontstaan er kleine bultjes op de behandelde plaatsen . Dit trekt vanzelf weg , dit zijn afvalstoffen die vrijkomen .
Houdt er rekening mee dat je minimaal 2 dagen niet mag rijden . Dit kan oplopen tot 5 dagen . Afhankelijk van de situatie .
Let dus op met het inplannen , zodat je niet in de “knoop “ komt met je wedstrijd , les , clinic etc .
Een myofasciale behandeling is geen quick-fix . Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig met een tussentijd van 2 tot 4 weken . Een paard wat al tijden met spanning en/of met een bewegingsbeperking rond loopt moet “ gereset “ worden . Zodat ze ontspannen kunnen werken , en optimaal kunnen presteren . De fascia en spieren hebben een geheugen en daar gaat wat tijd overheen om te herstellen .